Φτιάχνοντας βινεγκρέτ

(3 votes)

Φτιάχνοντας βινεγκρέτ
Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στις σαλάτες αποτελεί το ντρέσινγκ που θα χρησιμοποιήσουμε ή αλλιώς η βινεγκρέτ. Είναι αυτή που θα μας προσδιορίσει τη γεύση που θέλουμε να δώσουμε στη σαλάτα και θα δέσει με τα υπόλοιπα υλικά έτσι ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.
Πως όμως μπορούμε να φτιάξουμε μια βινεγκρέτ και τι θα χρειαστούμε?
Για να δημιουργηθεί μια βινεγκρέτ στη βασική της μορφή χρειαζόμαστε 3 συστατικά:
• Λιπαρή ουσία (πχ. ελαιόλαδο)
• Όξινη ουσία (πχ. ξύδι)
• Συνδετικός κρίκος (πχ. μουστάρδα)
Επιπλέον απαραίτητα για εμένα είναι το αλάτι και το πιπέρι και πάντα τα προσθέτω αλλά δεν θεωρούνται βασικά συστατικά.
Για να φτιάξουμε μια βινεγκρέτ υπάρχουν 3 τρόποι.
1. Με το χέρι: Σε μια μπασινά (μεταλλική λεκανιτσα) ή σε κάποιο άλλο σκεύος αρκεί είναι βαθύ, τοποθετούμε το συνδετικό κρίκο και στη συνέχεια την όξινη ουσία. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα να ομογενοποιηθούν και στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά-σιγά το λάδι ενώ πλέον ανακατεύουμε γρήγορα και κυκλικά με το σύρμα .Όταν ρίξουμε όλο το λάδι θα έχουμε μια ωραία και παχύρευστη βινεγκρέτ.
2. Με μια συσκευή (μπλέντερ, μίξερ, multi): Για παράδειγμα στην κανάτα ενός μπλέντερ ρίχνουμε όπως πριν τον συνδετικό κρίκο και την όξινη ουσία. Ανοίγουμε το μηχάνημα σε υψηλή ταχύτητα και συνεχίζουμε ρίχνοντας σιγά-σιγά το λάδι.
3. Με ένα σκεύος: Τοποθετούμε και τα 3 υλικά μαζί σε ένα σκεύος, που βολεύει να είναι κυλινδρικό (πχ. ένα βαζάκι). Το κλείνουμε πολύ καλά για να μην μπορεί να στάξει και χτυπάμε με δύναμη για μισό λεπτό.


Ένα παράδειγμα βινεγκρέτ που θεωρείται και η βασική συνταγή είναι η Γαλλική βινεγκρέτ:
• 75 ml ελαιόλαδο
• 25 ml ξύδι
• 15 γρ. μουστάρδα Ντιζόν

Παρασκευάζουμε με έναν από τους παραπάνω τρόπους και είναι έτοιμη. Επίσης προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε:
• 15 γρ. μέλι (από την αρχή μαζί με μουστάρδα, ξύδι)
• Λίγο αλάτι
• Λίγο πιπέρι

Ένας γενικός κανόνας είναι ότι η αναλογία της λιπαρής ουσίας με την όξινη είναι 3 προς 1 χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο καθώς μπορεί να διαφοροποιηθεί από την επιλογή των υλικών και βέβαια από τη δίκη μας γεύση.
Από 'κει και μέρα οι επιλογές που έχουμε είναι παρά πολλές και το μόνο που μένει είναι να αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη.

Ακολουθήστε με και στα κοινωνικά δίκτυα:

           

 

NEWSLETTER Γραφτείτε και Μην χάσετε ούτε Συνταγή!